یکی از کارهایی که در زمینه صنعت ساختمان از اهمیت زیادی برخوردار است، بندکشی کردن است. به دلیل وجود مشکلات زیادی در استفاده از دوغاب تکنولوژی پودر بند کشی به میان آمده است. یکی از بهترین انواع پودر بندکشی، پودر بند کشی اسیدی است. امروز در این مقاله به معرفی پودر بند کشی اسیدی خواهیم پرداخت.
بهتر است ابتدا کمی با پودر بند کشی و کاربردهای آن آشنا شویم و بعد به جزئیات پودر بند کشی اسیدی نیز خواهیم پرداخت. پودر بند کشی یکی از سادهترین مواد بند کشی کردن است. در تولید این پودر از مواد آلی، پودرهای معدنی، و مواد دیگر استفاده میکنند. مواد موجود در پودر بند کشی باعث میشود که این پودر کاملا محکم به سطوح بچسبد. بنابراین استفاده از این پودر باعث میشود، کاشی و سرامیک خیلی محکم در جای خود قرار بگیرند.
از پودر بند کشی اسیدی در کجا و به چه منظور استفاده می کنند؟
به منظور بند کشی کردن سنگ مصنوعی، انواع کاشی در رنگ بندی مختلف، موزاییک و سرامیک میتوان از پودر بند کشی، از جمله پودر بند کشی اسیدی استفاده کرد. به منظور پوشش و کاور کردن درزهای اطراف وان، استخر، سرویس بهداشتی میتوان پودر بند کشی اسیدی را به کار ببریم. به دلیل مواد موجود در پودر بند کشی اسیدی این پودر برای بند کشی کردن محیطهای شیمیایی مثلا آزمایشگاههای مواد غذایی و همه مکانهایی که به نوعی با مواد شیمیایی با خاصیت خورنده سر و کار دارند به کار میرود.
مزیت های استفاده از پودر بند کشی اسیدی
- در مواد اولیه این نوع پودر مواد سمی وجود ندارد به همین دلیل برای محیط زیست مضر نیست. البته دقت کنید که با چشم شما برخوردی نداشته باشد. هنگام مصرف دستکش استفاده کنید و گرد و غبار آن را نیز استشمام نکنید.
- به دلیل وجود لاتکس، بعد از اینکه پودر بند کشی را با آب مخلوط کردیم و بین شکافها ریختیم بر اثر خشک شدن دچار ترک و پوسته پوسته شدن نمی شود.
- پودر بند کشی اسیدی در برابر آب نفوذ پذیری ندارد و به طور کامل باعث ایجاد تراکم مناسب و کافی در بین شکافهای سرامیک و موزاییک میشود.
- دوام پودر بند کشی اسیدی در محیطهای شیمیایی و محیطهای اسیدی، که PH این نوع محیطها بالاتر از چهار است، باعث شده که استفاده از این نوع پودر بند کشی روز به روز بیشتر شود.
- از دیگر مزیتهای پودر بند کشی اسیدی میتوان گفت که این پودر آب گریز است، رنگ آن ثابت است، مقاومت شیمیایی آن در محیطهای مختلف بالا است.
- پودر بند کشی اسیدی از دو بخش پودری و بخش مایع ساخته شده است. پایه قسمت مایع رزین فوران میباشد و پایه قسمت پودری شامل مواد معدنی میباشد. رزین فوران در خارج از کشور تهیه میشود و مواد معدنی تولید داخلی است. هنگام ترکیب با آب به دلیل وجود افزودنیهای سیمان مصرف آب کاهش مییابد و آب کمتر احتیاج است به همین دلیل استحکام خمیر حاصل نیز زیادتر میشود.